4 Mayıs 2024'te, Hollandalı tersane Feadship, dünyanın ilk hidrojen yakıt hücreli süperyatı olan Proje 821’i tanıttı. Bu devrim niteliğindeki 2024 Feadship lansmanı, beş yıldan fazla süren çalışmaların ürünü olup, yatçılık sektöründe önemli bir ilerleme anlamına geliyor. RWD tarafından tasarlanan Proje 821, sürdürülebilir yatçılık konusundaki düşüncelerimizi tamamen değiştirmeye geliyor.
Öncü Yeşil TeknolojiProje 821, sıfır dizel yaklaşımını benimseyen ilk süperyattır ve limanlar arasında seyrüsefer yaparken ve yatın tüm olanaklarını çalıştırırken yeşil hidrojen kullanarak sıfır emisyonlu enerji üretir. Bu yenilik sadece yat için değil, tüm sektör için ileri bir adımdır. Feadship, 2030 yılına kadar "net sıfır" yatlar geliştirmeye kararlıdır ve hidrojen yakıt hücreleri, sadece saf suyu egzoz olarak üretir.
Zorluklar & YeniliklerProje 821'in geliştirilmesindeki en büyük zorluklardan biri, sıvı hidrojenin -253°C'de güvenli bir şekilde depolanmasıydı. Bu, teknoloji ve düzenlemelerde önemli ilerlemeler gerektirdi. Yatın 92 m³ hidrojen tutan kriyojenik yakıt tankı, mühendislik yeteneklerinin bir kanıtıdır. Ayrıca, yat üzerindeki yakıt hücreleri metanol de kullanabilir, bu da yakıt kaynaklarında esneklik sağlar.
Lüks, Sürdürülebilirlikle BuluşuyorYeşil teknolojisinin ötesinde, Proje 821, lüks ve tasarım harikasıdır. 118.8 metre uzunluğunda olup, Hollanda'da şimdiye kadar inşa edilen en büyük motor yatıdır ve 118 metrelik Launchpad’i bile geride bırakmıştır. Yatın tasarımı, denizle iç mekânları birbirine bağlayan sayısız açıklıkla beş güverte üzerinde ve su altında iki güverte üzerinde yer alır, böylece kesintisiz bir iç-dış deneyim sağlar.
Sahibinin güvertesi dört katı kapsar ve iki yatak odası, çift banyo, giyinme odaları, bir spor salonu, ofisler ve bir oturma odası dahil olmak üzere lüks olanaklarla özel, townhouse benzeri bir deneyim sunar. Yatın iç tasarımı RWD Studio tarafından yapılmıştır ve hafif, nötr renkler ve lüks sahil teması ile donatılmıştır.
Teknolojik GelişmelerProje 821, sadece lüks değil, aynı zamanda bir teknoloji devrimidir. Yat, on altı adet 185 kW PowerCell H2 jeneratörü ile donatılmıştır ve 543 kWh enerji depolayabilir, bu da demirdeyken bir hafta boyunca sessiz ve emisyonsuz çalışma imkânı sağlar. Daha uzun yolculuklar için yatın MTU jeneratörleri, emisyonları %90 oranında azaltan HVO biyoyakıtını yakabilir. Yat, merkezi bir atriyum tarzı merdiven, dairesel bir asansör, 8.20 metrelik havuz ve jakuzili güneşlenme güvertesi gibi son teknoloji olanaklara da sahiptir. Yat, sekiz VIP kamarası birleştirilebilen, toplamda 30 misafir için konaklama imkanı sunar.
Yatçılığın GeleceğiFeadship, hidrojen yakıt hücrelerini ve kriyojenik depolamayı bir süperyata başarıyla entegre ederek, sektörde sürdürülebilirlik için yeni bir standart belirlemiştir. Yakıt hücresi teknolojisi ve metanolden hidrojene dönüşümdeki ilerlemeler devam ederken, Proje 821, yeniliğin daha yeşil bir geleceğe olan bağlılıkla nasıl birleşebileceğini gösteren bir simge olarak durmaktadır.
2024 Feadship lansmanı için teknik özelliklerToplam uzunluk: 118.80m / 389’9¨
Toplam genişlik:19.00m / 62’4¨
Su çekimi:5.25m / 17’3”
Yakıt kapasitesi: 575 m³
Tatlı su kapasitesi: 185 m³
Gemi Mimarisi:Feadship De Voogt Naval Architects
Dış tasarım: RWD
İç tasarım: RWD
İtki sistemi:2x 3200kW ABB azimuthing pervaneler
Hız (maksimum/seyrüsefer): 17 knot / 14 knot
Menzil: 6500 NM @ 14 knot
Güç (elektrik) kaynağı: 2x 900kW MTU jeneratörler, 3x 2,500kW MTU jeneratörler
Konaklama: Sahip misafir grubu için otuz kişiye kadar on iki misafir kamarası, ek mürettebat ve personel kabinleri ile
Feadship’in Proje 821’i, sürdürülebilir lüks arayışında çığır açan bir başarıdır. Hidrojen yakıt hücrelerini kullanan ilk süperyat olarak, yatçılıkta daha yeşil bir geleceğin önünü açmaktadır.